Tips voor een geslaagde barbecue
In de zomer is het warm waardoor vlees sneller bederft. Llaat het zo lang mogelijk in de koelkast staan. Zet niet alles in één keer op tafel, maar verdeel het vlees in porties. Gebruik schone tangen en schalen en houd rauw en gegaard vlees gescheiden. Zet het vlees tijdens het barbecueën in de schaduw, het liefst onder een vliegenkap.
- Kip, kalkoen en varkensvlees moeten gaar worden gegeten. Deze producten kunnen voor het barbecueën worden voorgegaard in een lichte bouillon of in de magnetron op 500 á 600 Watt gedurende 1 minuut per 100 gram. Deze voorbewerking geeft minder kans op voedselvergiftiging. Rund-, kalfs- en lamsvlees mogen van binnen rosé zijn. Gemarineerd vlees is malser en heeft een eigen smaak. Door de gebruikte olie verbrandt het vlees minder snel.
- Laat de BBQ op temperatuur komen en begin niet te vroeg omdat het vlees dan niet goed dichtschroeit en te veel vocht verliest.
- Grote stukken vlees zijn moeilijk te bereiden. Vraag de slager daarom altijd om een grilladvies. Vaak verkoopt hij ook eenvoudige vleesthermometers die aangeven dat het vlees gaar is. Bereid groot vlees met behulp van een draaispit en eventueel met een gesloten barbecue.
- Prik nooit met een vork in gegrild vlees. Dan lopen de vleessappen eruit. Gebruik liever een tang. Dep het vlees droog met een stuk keukenpapier en gebruik geen zout vóór het grillen. Dan wordt vlees mooier en sneller bruin. Zout het vlees meteen na het grillen.
- Gun het vlees de tijd en trek het niet los van het grilrooster. Je kunt het beste de roosters van te voren insmeren met olie. Je hebt ook speciale kwasten hiervoor van siliconen. Na enige tijd laat het vanzelf los. Leg tere stukken vlees op een stuk aluminiumfolie dan verbrandt het niet zo snel. Soms ontstaan er vlammen. Haal het vlees weg en doof de vlammen met een bloemenspuit.
- Druk met de platte kant van de vork op het vlees. Als het vlees stevig aanvoelt, is het gaar. Tegelijkertijd verschijnen er kleine sapdruppeltjes aan de bovenkant. Leg vlees dat gegrild is nooit bij rauw vlees om te voorkomen dat schadelijke bacteriën een kans krijgen.
- Serveer bij het vlees frisse salades, sauzen, kruidenboters, tapenades en wat robuustere wijnen. Bestrijk plakjes stokbrood met een lekkere kruidenmarinade of tapenade en rooster ze. Is de barbecueparty ‘s avonds houd dan rekening met meer vraag naar warme hapjes. Overdag als het warm is, zijn frisse salades meer in trek.