Hulp nodig bij het kiezen van een gas, houtskool of elektrische barbecue ?

Wat is er nu lekkerder dan in de zomer relaxed te barbecueën? Een rosé in de ene hand en een spies in de ander. Wat lekkere sausjes erbij en smullen maar. Barbecueën wordt dan ook steeds populairder in Nederland. Buiten leven en buitenkoken zijn sterk in opkomst.

Enige tijd geleden bestond barbecueën uit niet meer dan het verwarmen van een stuk vlees. Tegenwoordig barbecueën mensen steeds meer, wat betekent dat alleen vlees niet meer genoeg is. Het stomen van zalm of forel (in alumiumfolie) is tegenwoordig een topper, maar ook wokken en zelfs het garen van complete kippen of kalkoenen is steeds populairder.

Barbecueën is helemaal hot en niet weg te denken uit de Nederlandse tuinen. Wist U dat er steeds meer mensen zijn die in de winter ook de BBQ aansteken? Gek is dat niet als u ziet wat u er tegenwoordig allemaal mee kunt en hoe gezellig men het vindt.

Maar wat voor soort BBQ heb je nodig? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen een elektrische BBQ, een gas BBQ of een houtskoolbarbecue?

Gas BBQ

Een Gas barbecue is makkelijk te ontsteken en niet te vergeten ook weer makkelijk uit te zetten waardoor het een zeer gebruiksvriendelijke keuze is. Gas is dan ook een populaire en veilige manier van barbecueën omdat u geen stroom nodig heeft en geen moeite hoeft te doen de BBQ met houtskool of briketten te ontsteken. Ook zit er vaak een zijbrander op zo’n mooie buitenkeuken om bijvoorbeeld sauzen warm te maken. We noemen het vaak een buitenkeuken omdat de kookmogelijkheden meestel net zo groot (of groter!) zijn als uw vertrouwde keuken in huis. Ook de vele accessoires die er tegenwoordig te verkrijgen zijn maken het buiten koken op een gas barbecue tot een culinair feest. De traditionele bbq smaak waar men het vaak over heeft: die heeft een buitenkeuken ook! En heel eerlijk, het staat natuurlijk fantastisch zo’n keuken in je tuin of onder het afdak. Een klein bijkomend voordeel is dat een Gas BBQ goedkoper in gebruik is dan een houtskool BBQ al ligt de aanschafprijs wel iets hoger.

Elektrische BBQ

Een Elektrische barbecue is misschien wel de meest makkelijke BBQ. Het zijn namelijk vaak wat kleinere handzame modellen die goed schoon te maken zijn. Een ander voordeel is dat een elektrische barbecue vaak goed op temperatuur blijft, maar het verschil tussen gewoon koken en barbecueën vervaagd wel een beetje. Het grootste voordeel van elektrische BBQ vinden liefhebbers dat het makkelijker is het vlees ook binnenin gaar te krijgen.

Houtskoolbarbecue

Volgens velen biedt alleen een echte houtskoolbarbecue het echte BBQ gevoel. De oer bbq waar het allemaal mee begonnen is wordt nog steeds zeer goed verkocht. Het ontsteken van de briketten of houtskool is onderdeel van de gezelligheid rondom het BBQ feest. Ook zit er meer romantiek aan het vuur van houtskool dan het vuur van gas of elektriciteit. Doorgewinterde BBQ’ers zeggen daarnaast dat de smaak van het vlees nergens zo goed is als op een houtskool BBQ. Uiteraard verschillen hierover de meningen. Een klein nadeel van de houtskoolbarbecue is echter dat het schoonmaken iets meer werk is en dat u ook bij het aansteken van de BBQ geen schone handen zult houden.

Dus, welke BBQ wordt het?

U zult begrijpen dat elke BBQ zijn eigen voor- en nadelen heeft. Komt u er toch niet uit dan helpen wij u graag u graag verder om de voor u juiste keuze te maken.

Alvast veel plezier en smakelijk eten!